Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

Budite u toku sa najboljim prirodnim lijekovima i pripravcima.

13.09.2018 u 11:23 | Povrće, Zdravlje | Komentara:

Evo zašto je kiseli kupus vaše tajno oružje protiv holesterola, karcinoma i srčanih bolesti!

Kiseli kupus, kao i sva fermentisana hrana, pruža brojna ljekovita svojstva i pospješuje cjelokupno zdravlje. Ovo su neke stvari koje, pak, možda još uvijek ne znate o kiselom kupusu:

Jača imunitet

Jedan od najboljih načina da ojačate imunitet je da unosite dosta vitamina C kojeg kiseli kupus ima na pretek. Takođe podržava proizvodnju kolagena i bijelih krvnih ćelija, kao i regeneraciju ćelija.

kiseli-kupus

Umiruje upalu

Sadrži dosta antioksidanata koji su antiupalni agensi, stoga njihova konzumacija spriječava upalu i liječi upaljene dijelove tijela.

Poboljšava energiju

Kiseli kupus takođe sadrži dosta gvožđa, stoga povećava energiju i pospješuje metabolizam i cirkulaciju, te spriječava glavobolju, anemiju i iscrpljenost.

Jača kosti

Kiseli kupus je bogat vitaminom K koji pomaže prilikom stvaranja proteina koji reguliše mineralizaciju kostiju i samim tim sprečava osteoporozu.

Pospješuje probavu

Velike količine vlakana pomažu prilikom probave, promovišu mršavljenje i zdravlje digestivnog trakta.

Kiseli kupus pospješuje funkciju crijeva i spriječava grčeve u stomaku, konstipaciju i nadimanje. Redovnim konzumiranjem se mogu spriječiti ozbiljni zdravstveni problemi poput karcinoma želuca ili debelog crijeva.

Poboljšava zdravlje kože i vid

Visoki nivoi vitamina A u voj namirnici održavaju zdravlje kože pospješuju vid, te smanjuju rizik od katarakti i makularne degeneracije, kao i pojave bora i crvenila na koži.

Spriječava rak

Brojne studije su pokazale da je kiseli kupus pun antioksidanata koji spriječavaju štetu od strane slobodnih radikala, koja predstavlja glavni uzrok razvoja kancerogenih ćelija.

Izvor: webtribune

loading...

Vaš komentar na članak: