08.03.2018 u 19:25 | Kako smršati, Zdravlje | Komentara:

Alkalni sok oporavlja tijelo za 1 dan: Crijeva se potpuno čiste, teške bolesti se ublažavaju! (RECEPT)

Mnoge od uobičajenih poteškoća i tegoba poput lošeg tena, neprijatnog zadaha, nadimanja i zatvora će brzo nestati.

sok-pixabay

Zdravo se hraniti znači jesti kisele i alkalne namirnice u pravilnoj razmjeri. U savremenoj ishrani, pak, dominira hrana koja u tijelu stvara kiselinu, a kiselost je najbolje smanjiti alkalnom ishranom.

Nova knjiga doktora Stefana Domeniga Alkalni sokovi i smutiji, pokazuje kako na jednostavan način očistiti organizam i uspostaviti zdrav odnos između kiselog i alkalnog.

Prema filozofiji doktora, najvažniji put do dobrog zdravlja jeste onaj koji vodi kroz želudac.

“Ako jedete prave stvari na pravi način, tijelo će moći da se očistiti. Možda ćete htjeti malo da smršate, i to je u redu, ali alkalna ishrana ne služi samo mršavljenju. Ona je plan za postizanje vitalnosti kako bi se tijelo vratilo u svoj prirodni oblik i funkcionisalo najbolje što može”, kaže doktor.

U knjizi je detaljno izložen sedmodnevni plan čišćenja organizma što omogućuje organizmu da izbaci bezvredne materije iz tijela. Ali, ne morate da ga sprovodite svih sedam dana. Jedan dan nedeljno ili nekoliko dana zaredom biće sasvim dovoljno da u vaš život uđe hrana koja vam daje energiju i čisti probavni sistem.

Uz program čišćenja organizma ćete se uz pomoć nutritivno izbalansiranih sokova, smutija i supa oporaviti i podstaći probavu na bolji rad. Čak i ako ste na alkalnoj ishrani tek dva dana nedeljno, osetićete njene blagodati.

Zašto pripremati sokove?

Sokovi i supe koje ste pripremili kod kuće neuporedivo su bolji od kupovnih imitacija iz prodavnice. Tako ćete moći da pazite na njihov sastav – nećete dobiti proizvod s dodatnom količinom soli i šećera i sa smanjenim procentom vlakana. Domaći sokovi su svježiji, a to znači da su hranljive materije i vitamini sačuvani.

Izbalansiran sok trebalo bi da bude poput čaše vina – nešto što ćete pijuckati uživajući u njemu. Jedno upozorenje: sokovi mogu da budu prejaki za probavu. Navikli smo se na to da bi voćni sokovi trebalo da budu gusti i jaki, a zapravo mnogi su ukusniji razblaženi. Povremeno možete popiti gust sok, ali inače ga razredite. Za probavu je najvažnije unositi dovoljno vode.

Sok ili smuti od sirovih sastojaka nije preporučljivo piti uveče, jer tijelo neće imati dovoljno vremena da ih svari. Sirova hrana strogo je rezervisana za dan.

Uveče pijte čaj ili odvar, a ako želite nešto konkretnije, neka to bude domaća supa. Po hranljivom sadržaju ne zaostaju mnogo za sokovima, a telo će ih lakše apsorbovati.

Jelovnik za jedan dan

Sjetite se da sokove i supu pijete polako i da uživate u svakom gutljaju. Prije podne ili kasnije poslije podne uzmite bademe i brokoli kako biste dobili energiju iz proteina. Tokom dana pijte i vodu.

Glavne namirnice

Prvog dana tijelo treba pripremiti za predstojeću nedelju. Jednostavni sok za doručak sadrži voće koje čisti od toksina, đumbir i alkalno začinsko bilje za čišćenje crijeva. Grejp je pun vitamina i vlakana i zajedno s umirujućim đumbirom pomoći će da se probavni sistem pripremi. Začinsko bilje je zvijezda soka za ručak. Uzmite sezonsko bilje, a peršun je uvijek dobar izbor jer je snažan antioksidans. Bademi i brokoli daće vam energiju. Blag povrćni čaj uveče omogućiće želucu da se odmori od napornog rada. Bićete zadovoljni i spremni za ostatak nedelje.

Doručak – Sok za dobro jutro

Za prvi dan potreban nam je sok koji će očistiti organizam. Slatkoća crvene jabuke ublažiće gorčinu grejpa, a uz to dodajte sok salatnog povrća za hranljivi početak dana.

Sastojci: pola grejpa, 1 limun, 2 stabljike celera, pola krastavca, 3 rotkvice, 1 crvena jabuka, 2 cm đumbira.

Priprema: Oljuštite grejp i limun, ostavite malo bijele kožice pod korom jer je bogatija mineralima i vlaknima od samog voća. Iscijedite grejp i limun. Pripremite sok od celera. Oljuštite krastavac (naročito ako je bio premazan voskom), pa i njega stavite u sokovnik. Potom dodajte rotkvice, a ako im je lišće svježe, i njega dodajte soku. Jabuku isjecite na četvrtine i dodajte ih soku. Oljuštite đumbir, pa i njega stavite u sokovnik. Sok dobro izmiksujte i sipajte u čašu.

Napomena: Ako vam je ostalo celerovog lišća, dodajte ga uveče povrćnom čaju.

Ručak – zeleni biljni čistač

Ovaj napitak smo nazvali biljnim alhemičarem. Svježe začinsko i aromatično bilje ima mnogo osobina i sve ih izdašno koristimo – i stabljike i lišće. Počevši s medvjeđim lukom i selenom, to bilje iz sezone u sezonu miješamo i mijenjamo. Upotrebite sezonsko bilje koje imate pri ruci. Ovdje smo uzeli peršun, ali dobro će ga zamijeniti bilo koja druga nježnija začinska biljka, poput korijandera ili čak nekoliko listića majčine dušice ili list ili dva kadulje.

Sastojci: 3 stabljike celera s lišćem, šaka mladog spanaća, mala vezica peršuna, 1 šargarepa, 1 krastavac, pola limete, 1 kašičica lanenog ulja.

Priprema: Celer, spanać i peršun dobro operite i osušite tapkanjem. Celer stavite u sokovnik. Kada dobijete sok, dodajte šargarepu kojoj ste odsjekli krajeve. Potom u sokovnik stavite oljušteni krastavac, zatim i spanać. Sa stabljike peršuna otrgnite listove, pa ih zajedno sa stabljikom dodajte soku. Sok od svih sastojaka sipajte u čašu, dobro promješajte i dodajte iscijeđen sok limete. Poslužite u čaši i prelijte uljem.

Užina – energetski napitak od badema i brokolija

Pokušajte ovaj napitak da pijete prije podne ili u kasno popodne.

Sastojci: 12 badema s kožicom, 75 ml vode (može još, po želji), 1 cvijet brokolija.

Priprema: Najprije izmiksajte bademe i vodu kako bi se bademi usitnili. Dodajte brokoli. Dobro izmiksajte.

Večera – hranljivi povrćni čaj

Pripremite ga u većoj količini, jer ga možete piti tokom dana umjesto čaja i kafe s kofeinom. Kada vam njegovo pripremanje pređe u naviku, mjenjajte začine i bilje koje mu dodajete kako biste mijenjali ukus.

Sastojci: 2 litre vode, 3 šargarepe, 1 batat, 4 stabljike celera, 2 luka, 1 praziluk, 2 krompira, 3 čena bijelog luka, 6 zrna crnog bibera, 1 lovorov list, mala vezica peršuna, morska ili kuhinjska so, prema ukusu maslinovo ulje za posluživanje.

Priprema: Dok pripremate povrće, pristavite vodu da provri. Šargarepi odsjecite krajeve. Šaragrepu i batat oljuštite i krupnije isjecite. Celer grubo nasjeckajte. Luk oljuštite i isjecite na četvrtine. Donji kraj praziluka odsijecite i bacite, zatim praziluk krupnije isjecite. Krompir isjecite na četvrtine. Kad voda provri, dodajte joj povrće, bijeli luk, biber i lovorov list. Lišće peršuna isjeckajte i stavite na stranu, a stabljike grubo nasjeckajte i dodajte povrću. Poklopite i smanjite vatru i lagano kuvajte 30 minuta. Povrće ocijedite, a tečnost sačuvajte. Kada želite da je pijete, podgrijte i posolite. Poslužite s malo peršunovog lišća na vrhu i, ako želite, prelijte s malo maslinovog ulja.

Savjet: Iznenadićete se koliko je sok od peršuna jak i oštar. Od listova možete pripremiti sok i na vrh staviti koji listić za još malo zdravog hlorofila.

Načela alkalne ishrane

Ako pazimo na želudac, mnoge od uobičajenih poteškoća i tegoba koje uzimamo kao nešto što ne možemo da promjenimo, poput lošeg tena, neprijatnog zadaha, nadimanja i zatvora, počinju da nestaju. Tegobe i bolesti poput artritisa, dijabetesa tipa 2 čak i raka mogu da reaguju na alkalnu ishranu.

Dodatni savjeti

1. Svaki dan popijte bar dvije litre vode. U to možete da uračunate sokove, ali potrebno je piti i puno vode. Nemojte prestati da pijete vodu i počnete da pijete, na primjer, samo sok od šargarepe. Uz dvije litre na dan tijelo i njegovi organi biće gipki i zdraviji.

2. Ako između obroka ogladnite, popijte malo povrćnog čaja ili filtriranu vodu. Katkad je tijelo žedno, a ne gladno, pa je bolje nešto popiti nego pojesti.

3. Uveče nemojte piti ili jesti sirovu hranu jer se teško vari. Tokom noći takva hrana može da se fermentiše u želucu.

4. Umjesto crnog čaja ili kafe pijte sok, biljni čaj i supu. Crni čaj i kafa su kiseli.

5. Nemojte biti napeti dok ste na kuri čišćenja, ostanite smireni i dosljedni. Uživajte u procesu čišćenja tijela i duha.

Izvor: stil.kurir.rs

Vaš komentar na članak: