10.04.2020 u 6:00 | Zanimljivosti | Komentara:

Video otkrio istinu: Kako kašalj u dućanu brzo širi korona virus

Znanstvenici koji istražuju mogućnosti širenja virusa prikazali su kako to izgleda u 3D modelu, a time žele naznačiti važnost što rjeđeg boravka u zatvorenim prostorima kao što su dućani.

ducan-kasalj

Ako čak i u uvjetima sveprisutne karantene imate naviku svakodnevno odlaziti u dućan, valjalo bi dva puta razmisliti o tome te boravak u zatvorenim prostorijama svesti na puki minimum, savjetuju znanstvenici s finskog Sveučilišta Aalto.

Oni su u suradnji s finskim istraživačkim organizacijama analizirali prijenos i širenje korona virusa kroz zrak, a preliminarni nalazi pokazuju da se čestice aerosola koje nose virus u zrak zadržavaju dulje nego se ranije mislilo.

Stoga, od iznimne je važnosti izbjegavati zatvorena mjesta gdje je više ljudi jer se time smanjuje rizik od kapljične infekcije, koji je glavni način širenja virusa.

Sveučilište Aalto, Finski meteorološki zavod, Tehnički istraživački centar VTT-a Finske i Sveučilište Helsinki proučavali su kako se izuzetno male čestice aerosola prilikom kašljanja, kihanja ili pak samog razgovora prenose u zrak.

Istraživači su modelirali scenarij u kojem se pojedinac zakašlje u prolazu između polica, poput onih koje se nalaze u trgovinama, a u obzir su uzeli i ventilaciju na takvim mjestima.

Preliminarni rezultat je otkrio da se aerosolni oblak širi izvan neposredne blizine osobe koja kašlje i zadržava do nekoliko minuta.

- Netko zaražen koronavirusom može kašljati i hodati, ali onda ostavlja iza sebe izuzetno male čestice aerosola koje nose korona virus. Te čestice bi zatim mogle završiti u dišnim putevima drugih u blizini – objašnjava docentica Sveučilišta Aalto Ville Vuorinen.

Pogledajte kako to izgleda u videu:

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: