08.06.2018 u 6:00 | Zanimljivosti | Komentara:

Muškarci, pustite svoje žene da spavaju duže! Žene trebaju više sna nego muškarci, evo zašto…

Ako ste jedan od onih parova koji se ponekad bore oko toga ko treba više sna i ko spava više, nemojte se više boriti! Znanost sada ima odgovor na to pitanje i podržava dame!

zena-spava

Naime, prema istraživanju, žene su one koje trebaju više sna, a ne muškarci. To je zato što su znanstvenici nakon ispitivanja 210 žena i muškaraca srednjih godina otkrili da nedostatak sna utječe više na zdravlje žena, nego muškaraca.

Štoviše, otkrili su da, kada je riječ o ženama, loš san snažno je povezan s pojačanim psihičkim poteškoćama i pojačanim osjećajima bijesa, depresije i neprijateljstva. Suprotno tome, ti osjećaji nisu bili povezani s poremećajem sna kod muškaraca.

“Jedna od glavnih funkcija sna je da dopustiti mozgu da se oporavi i popravlja. Tijekom dubokog sna, korteks – dio mozga koji je odgovoran za pamćenje, jezik i tako dalje – odvaja se od osjetila i odlazi u način oporavka “, kaže profesor Jim Horne, redatelj na Sveučilištu Loughborough u Sleep Research Centru i autor knjigu “Putovanje kroz znanost spavanja”.

Dakle, što više upotrebljavate mozak tijekom dana, to je potrebno više oporavka tijekom noći, pa je potrebno više spavanja. I zato što su žene poznate da tijekom dana obavljaju više zadataka, koriste više snage mozga nego muškarci, pa zauzvrat – trebaju više spavanja kako bi dobro funkcionirali.

“To je zato što su ženski mozgovi različito povezani od muškaraca i složeniji su, pa im je potreba za spavanjem nešto veća. Prosjek je 20 minuta više, ali neke žene možda trebaju malo više ili manje od toga “, dodaje Horne.

Drugim riječima, ženama je potrebno više vremena za opuštanje i spavanje zbog složenih mozgova da se oporave. Dakle, gospodo, neka tvoja žena spava duže. Bitno je za nju i njeno zdravlje.

Izvor: mislipozitivno

Vaš komentar na članak: