25.05.2018 u 5:47 | Kućni savjeti, Zanimljivosti | Komentara:

Kako da uklonite ogrebotine na staklima naočala: Otkrivamo vam brz i jednostavan način

Zbog ogrebotina na naočaliima ne trebate ih baciti u smeće. Postoje trikovi da minimalizirate štetu.
Mnogima je poznat osjećaj kada vam u trenutku nepažnje na plaži ili ulici padnu sunčane naočale na tlo. Ravno je lakšem infarktu, zar ne? Još ako ugledate reljefne linije i shvatite da su uništene, osjećaj je još gori.

ogrebotine

Otkrivamo vam jednostavne i korisne trikove uz koje će vaše sunčane naočale ponovno biti tip-top.

Zahvalite nam se kasnije.

1. Soda bikarbona i voda

Pomješajte jednu kašiku sode bikarbone sa jednom kašikom vode, tako da dobijete pastu. Obrišite naočale mikrofiber krpom i namažite ih ovom pastom. Potom je isperite.

2. Bijelo sirće

Pomješajte bijelo sirće i sodu bikarbonu tako da dobijete pastu, pa njom ispolirajte ogrebotine.

3. Alkohol

Navlažite mikrofiber krpu mješavinom alkohola i sode bikarbone, pa njome istrljajte ogrebotine i mrlje na naočarima.

4. Šampon za bebe

Sipajte malo šampona na mikrofiber krpu i istrljajte ogrebotine na naočarima. Sapunica će takođe stvoriti zaštitni sloj na naočarima.

5. Deterdžent za pranje sudova

Pomješajte nekoliko kapi deterdženta i bilo kog sredstva za čišćenje stakla koje imate u domaćinstvu i tom mješavinom uklonite prljavštinu, mrlje i masne fleke sa vaših naočara.

6. Sapun i voda

Nekada su jednostavne stvari najbolje: pomješajte sapun i vodu da napravite sapunicu, umočite mikrofiber krpu i njome očistite naočare. Ova prosta tehnika sjajno uklanja ogrebotine, a ako ne budete zadovoljni, uvek možete dodati malo sode bikarbone.

7. Sredstvo za poliranje

Bilo koje sredstvo za poliranje može da ukloni površinske ogrebotine sa naočara, samo je važno da povedete računa da ne sadrži aceton.

8. Pasta za zube

Uzmite običnu pastu za zube (vodite računa da bude bez ukusa i da nije za izbjeljivanje zuba) i vatu. Sipajte malo paste na vatu i trljajte ogrebotine oko 10 sekundi, a onda isperite.

9. Vosak za automobile

Vjerovali ili ne, vosak za automobile može sjajno da očisti vaše naočare! Sve što je potrebno jeste da sipate malo voska nanaočare i da ih nežno obrišete mekanom krpom. Kada završite, ne zaboravite da isperete naočare vodom. Ovo će ukloniti sve površinske ogrebotine.

Izvor: fokuzz

Vaš komentar na članak: