20.08.2018 u 6:20 | Kućni savjeti, Zanimljivosti | Komentara:

Kako da se riješite roja osa ili stršljenova kad ste napolju?

Bilo da ste u bašti, na pikniku u parku ili na terasi, oko vas se može pojaviti roj osa ili stršljenova. Ose, same po sebi, nisu opasne ukoliko niste alergični, ili ako se ne pojave u roju. Sa stršljenovima je stvar drugačija, oni mogu biti jako opasni. Ovi insekti će vas prije gnjaviti ako ste napolju, gdje je i teže da ih se riješite, ali i za to postoji način.

strsljen

Kako da se riješite roja osa i stršljenova kad ste napolju?

1. Ne upotrebljavajte slatke zamke

Iako na Internetu postoji bezbroj savjeta o tome kako da napravite zamke od šećera ili meda, to nije najbolje riješenje. Ako roj namiriše šećer, mala je vjerovatnoća da će se cio roj upecati u vašu zamku. Moguće je da ovakve zamke privlače ose i stršljenove koji su daleko od vas.

2. Ose i stršljenovi ne dolaze samo po šećer

Iako insekti vole slatko, oni će namirisati i slanu hranu, pa će rado doći i po nju. Sendviči sa šunkom im mogu biti prava poslastica, pa je bolje da se držite podalje od bilo kakve hrane kad ste napolju.

3. Pokrivajte hranu

Ako idete na piknik ili ručate na terasi, pokrivajte svu hranu koja vam je van tanjira. Bez obizira da li vam je na meniju voće, povrće, slano ili slatko, ose i stršljenovi vole hranu koju jedu ljudi.

4. Zgrabite prvu osu koju vidite

Ose su društvena kolonija i prva osa koja vidi hranu će signalizirati i ostalima da dođu. Zato čim vidite prvu osu, zgrabite je. Sa stršljenvima je slično, ako se pojavi jedan i ostali će doći uskoro. Njih baš ne smijete da zgrabite, zato je bolje da se udaljite sa tog mjesta.

Izvor: Telegraf

Vaš komentar na članak: