19.04.2018 u 6:34 | Kako smršati | Komentara:

PROVJERENO! ZA dva dana razbija SALO: Nakon prvog gutljaja imaćete osjećaj da vam GORI STOMAK!

Mnogima se masnoće na stomaku natalože jer se nedovoljno kreću, jedu previše i nezdravo. No, neki opažaju da im struk postaje sve širi, iako se hrane pretežno zdravo i jednako su aktivni.  Dana za vas smo pripremili napitk, koji sagorjeva masne naslage sa stomaka.

smrsati

Glavni sastojci ovog recepta su svježi hren, neprskani limuni s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, stoga ćemo se kratko osvrnuti na hren, piše “Narodna medicina“…

Zbog svog sastava (vitamin C, kalijum, vitamin B1, vitamin B6, gvožđe, kalcijum, vitamin B2, magnezijum, fosfor, hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo. Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svar. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.

Sastojci:

125 gr hrena
3 neprskana limuna
3 kašike meda
Postupak:

Izmiksajte u blenderu 125 grama hrena. Uzmite tri limuna, rasijecite ih, izvadite iz njih sjemenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksajte i pomješajte sa hrenom. U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmješajte. Čuvajte ovaj napitak u zatvorenoj teglici u frižideru. Uzimajte po jednu malu kašiku melema dva puta dnevno uz obroke. Uzimajte ovaj melem tokom 3 sedmice i gledajte kako se obim struka smanjuje.

SAVJET PLUS ZA VAS

Iako se modni trendovi mijenjaju te je jedne godine moderno biti mršav, a druge ugodno popunjen, ravan stomak nikada nije izašao iz mode. Današnji moderni trend, a po nama i najbolji, jest biti zdrav i izgledati dobro – savršena kombinacija.

No, zdravlje ne mora nužno značiti i ravan stomak, kojeg svi tako jako želimo, a ne mora ni uporno vježbanje, koje svi tako nevoljko odrađujemo u želji za savršenim stomakom.

Ravan stomak je, rekli bismo, 80 % prehrane, a 20 % vježbanja, a od tih 20 %, nažalost, samo 10 % izvođenja trbušnjaka. Što to znači? Znači da osoba koja ima salo na trbuhu, ne može samo trbušnjacima doći do ravnog stomaka, s druge strane, ona može ojačati trbušne mišiće, no njih će i dalje prekrivati salo.

Tu dolazimo do pravilne prehrane i kardio treninga.

Pravilna prehrana – glavni saveznik u borbi protiv sala na stomaku
Za početak, salo na trbuhu se uglavnom sastoji od rafiniranog šećera, prerađene i masne hrane, alkohola i hrane koja sadrži previše soli. Naš organizam jednostavno gubi bitku u borbi s tim namirnicama i zato ih je potrebno izbjegavati.

Hrana koju unosite u vaš organizam mora biti kvalitetna, no i kvalitetno raspoređena, dakle nećete jesti manje, nego više. Preporučljivo je unijeti 3 glavna obroka kroz dan i 2 manja međuobroka. Izgled tih svih obroka kroz dan smo objasnili u ovom tekstu.

Manjim i kvalitetnijim obrocima održavamo naš organizam sitim kroz dan, a tu je posebno važan i doručak, koji nam pruža energiju. Ovakvim načinom prehrane isto tako sprječavamo kasno prejedanje, koje je i jedan od većih krivaca za salo na stomaku.

Doručak bi trebao biti obilan. Priuštite si dovoljno ugljikohidrata i proteina te doručak pojedite u sat vremena nakon buđenja. Isto tako, ni čaša malomasnog mlijeka neće odmoći.

Kasnije, za međuobrok pojedite malo masti, to može biti šačica badema ili kikirikija u ljusci. Zatim za ručak ponovite kombinaciju proteina i ugljikohidrata, no onih dobrih ugljikohidrata, kao što je primjerice kuhani krumpir. Slijedi još jedan međuobrok, a to može biti voćka, integralni krekeri ili povrće.

I zatim zloglasna večera, koja treba biti lagana, a vrlo dobro je tada kombinirati proteine i masti. Primjerice, posni sir s maslinovim uljem, zelena salata s tunom i slično.

Pravilna prehrana

Par zlatnih pravila za prehranu:

Uvijek doručkujte.
Poželjna je kombinacija proteina i ugljikohidrata, kao i proteina i masti. Ugljikohidrate i masti nije dobro kombinirati, pogotovo ako su to namirnice kao što je krumpir i ulje (pomfrit).

Voće nemojte jesti prekasno i nemojte ga previše kombinirati s drugim namirnicama. Dobra kombinacija voća je ona s vodom i zelenim lisnatim povrćem, a nemojte u mješavinu (smoothie) dodavati povrće koje sadrži škrob.

Priuštite si dan za varanje. Jedan dan u tjednu možete pojesti obrok, koji ne spada pod zdravu prehranu, neće vam naškoditi.

Izmjerite vaš struk i pratite rezultate. Mjerenje na vagi često nas može prevariti, jer ona ipak ne zna koliko kila čine mišići, a koliko salo. Mjerenjem struka najbolje ćete prepoznati rezultate. Neće škoditi ni da se uslikate, pa ponovite slikanje nakon nekog vremena te zatim promotrite napredak.

Vježbanje – stotine trbušnjaka ili ne?

Kada smo regulirali prehranu, vježbanjem ćemo ubrzati skidanje sala na trbuhu i oblikovati tijelo. Za mršavljenje se preporučuju kardio aktivnosti, no to ne mora nužno značiti da ćete samo njih raditi svaki dan u tjednu. Budite umjereni, odlazite 4-5 puta tjedno u teretanu. Neka se u vaše vježbanje ubroji i vježbanje s utezima jer će ono pomoći topljenju masti.

Mnogi griješe kada izbjegavaju utege, u strahu da će od njih nabiti previše mišića. Vježbanje s malim težinama, a više ponavljanja, zateže naš mišić i oblikuje ga, dakle nabit ćemo mišiće samo ako konstantno ponavljamo vježbu s većim težinama. Ovdje pročitajte zašto ne biste trebali izbjegavati utege.

Primjer vježbanja mogao bi biti da se dobro istegnete, zagrijete 10-15 minuta na traci ili orbitreku, zatim napravite nekoliko ponavljajućih serija s utezima te na kraju dodajte intenzivni kardio trening. I nikako ne zaboravite još jedno istezanje na kraju treninga.

Ako ste osoba s većom tjelesnom težinom, izbjegavajte traku za trčanje i radije se oslonite na ergometar. Tako ćete spriječiti ozljede koljena.

I za kraj, trbušnjaci. Za početak ih radite u umjerenim količinama, a kada skinete salo s trbuha, pojačajte izvođenje trbušnjaka, dok ne dođete do oblika kojeg ste tako dugo željeli. U slučaju da ne želite odlaziti u teretanu, preporučujemo vam da odradite trening vani u prirodi ili kod kuće.

Vježbanje

Par zlatnih pravila za vježbanje:

Kada vježbate odradite to sa stilom. Dajte sve od sebe i fokusirajte se na ono što radite. Čak i pola sata intenzivnog vježbanja biti će bolje od dva sata umjerenog.
Pripazite na pravilno izvođenje vježbi. Ozljede nisu dobrodošle, a mogu uvelike smanjiti kvalitetu našeg vježbanja i života općenito.
Nakon vježbanja nagradite svoje tijelo ugljikohidratima ili nekim od dodataka prehrani (šejk). Nije loše dodati i grožđani šećer. Iako ga mnogi zaboravljaju, on nam vraća energiju, koju smo izgubili tijekom vježbanja.
Uvijek se zagrijte prije treninga i istegnite poslije treninga.

Izvor: novi

Vaš komentar na članak: